Olej z wiesiołka uzyskiwany jest z nasion wiesiołka metodą tłoczenia na zimno. Posiada delikatny smak i zapach. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno. Olej z wiesiołka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy omega-6. Kwasami z rodziny omega-6 są: kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA) zawarte w oleju z wiesiołka. Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie.
Stosować na zimno do potraw lub do bezpośredniego spożycia.
Olej z nasion wiesiołka tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
100g produktu zawiera:
- wartość energetyczna: 3419kJ/832kcal, tłuszcz, w tym: 92g, kwasy tłuszczowe nasycone 7,5g ,kwasy tłuszczowe jednonienasycone 8,5g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 76g, węglowodany 0g, białko 0g, sól 0g,
- omega-6 (kwas linolowy) 68g, omega-6 (kwas gamma-linolenowy), omega-9 (kwas oleinowy) 7,5g.
Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym i ciemnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Polska.
250ml.
Oleofarm Sp. z o.o.,
ul. Mokronoska 8,
52-407 Wrocław.