Olej z czarnuszki cechuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych. Ma intensywny, charakterystyczny dla nasion czarnuszki, smak i zapach, który jest określany jako ostry, gorzkawo-korzenny. Kolor oleju z czarnuszki może być od jasno do ciemnobrązowego.
Podczas produkcji oleju OlVita wykorzystano nowoczesną technologię, która dzięki niskiej temperaturze tłoczenia (max. do 40ºC), bez procesu rafinacji, pozwala zachować najcenniejsze walory czarnuszki. Co ważne, olej zapakowano w butelkę z ciemnobrązowego szkła, która zabezpiecza go przed dostępem światła, pomagając na dłużej utrzymać świeżość, smak i aromat.
Olej z czarnuszki OlVita świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie codziennej diety. Może być spożywany na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek i innych potraw. Nadaje się również do bezpośredniego spożycia.
Urozmaicenie codziennej diety.
W przypadku ograniczonej tolerancji intensywnego smaku oleju można:
Olej z czarnuszki zimno tłoczony, nieoczyszczony 100%.
100 g produktu zawiera:
500 ml