Zestaw Moya Matcha Codzienna zawiera:
1. Moya Matcha Codzienna, organiczna japońska herbata, 30 g.
2. Moya Chasen, miotełka do matchy, jasna, 1 sztuka.
1. Moya Matcha Codzienna, organiczna japońska herbata, 30 g:
Moya Matcha Codzienna to organiczna japońska herbata o intensywnie zielonym kolorze i dobrze wyczuwalną goryczką. Idealnie pasuje do picia w tradycyjnej formie, jak również do przyrządzania matcha latte, lemoniady, koktajli, wypieków, słodyczy, lodów oraz czekolady.
Matcha Codzienna – sprawdź, dlaczego jest wyjątkowa
- Pozyskana wyłącznie z drugiego i trzeciego zbioru świeżych liści krzewów.
- Uprawiana w regionie Uji w prefekturze Kioto, który słynie z żyznej gleby i czystych wód.
- Ma intensywnie zielony kolor dzięki dojrzewaniu pod specjalnymi osłonami.
Krzewy, z których pochodzi Moya Matcha są starannie uprawiane na małych, rodzinnych polach herbacianych wolnych od pestycydów. Cały proces produkcji matchy w Uji jest niezwykle czasochłonny, a każda partia liści jest starannie sprawdzana. Zaraz po zebraniu, liście są delikatnie parowane, suszone i ścierane na drobny proszek.
Moya MatchaCodzienna to organiczna herbata o wyjątkowych walorach smakowych i wysokiej jakości, której proces produkcji oparty jest na tradycyjnych metodach. Wybierając Moya Matcha, sięgasz po autentyczną esencję japońskiej kultury herbacianej.
Zastosowanie Matchy
Sproszkowana matcha do przygotowania napoju odpowiedniego jako urozmaicenie codziennej diety osób dorosłych.
- ceremonia herbaciana,
- z wodą na zimno lub ciepło,
- matcha latte,
- koktajle i napoje z matchą,
- wypieki, lody i słodycze z matchą.
Jak przygotować Matchę Codzienną Moya?
Tradycyjna metoda
Potrzebne akcesoria: czarka, chasen (bambusowa miotełka) i łyżeczka chashaku.
- Wsyp 2 łyżeczki matchy (1,5 g) do czarki.
- Zalej 100 ml gorącej wody (80°C).
- Intensywnie mieszaj chasenem, wykonując ruchy przypominające literę "M", aż powstanie gęsta piana.
- Dolej więcej wody wedle uznania.
Metoda z użyciem spieniacza do mleka
Potrzebne: kubek lub szklanka, spieniacz do mleka.
- Wsyp 1 zwykłą łyżeczkę matchy (1,5 g) do kubka.
- Dodaj 100 ml gorącej wody (80°C) i dokładnie wymieszaj.
- Dolej wody według uznania.
- Zamiast wody możesz dodać sok lub mleko.
Metoda z shakerem
Potrzebne: shaker lub butelka z zakrętką.
- Wsyp porcję matchy do shakera.
- Wlej wodę (ciepłą lub zimną), zakręć szczelnie i energicznie wstrząsaj przez kilka sekund.
Matcha latte
Potrzebne: matcha, gorące mleko (roślinne lub krowie).
- Wsyp 1 łyżeczkę matchy do kubka i zmieszaj z odrobiną gorącej wody.
- Dodaj gorące spienione mleko.
- Dosłodź wedle uznania, np. miodem, syropem klonowym czy waniliowym.
Wybierz sposób, który najlepiej pasuje do Twoich potrzeb i ciesz się aromatycznym smakiem matchy.
Składniki
100% organiczna zielona herbata z drugiego i trzeciego zbioru.
2 g matchy zawierają:
- katechiny 242 mg; L-teanina 39 mg; białko 578 mg; błonnik 0,662 mg; wapń 6,5 mg; żelazo 0,34 mg; kofeina 68 mg, potas 42,3 mg; witamina C 3,2 mg.
Ważne wskazówki
- Przechowywać w suchym zacienionym miejscu.
- Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Zawartość netto
250 g
Dodatkowe informacje
- Kraj pochodzenia: Japonia.
- Certyfikat ekologiczny japońskiej jednostki certyfikującej JONA oraz polski certyfikat AgroBioTest.
Producent
Moya Europe
ul. Karłowicza 9a
02-501 Warszawa
2. Moya Chasen, miotełka do matchy, jasna, 1 sztuka:
Moya Chasen to bambusowa miotełka do spieniania herbaty matcha podczas japońskiej ceremonii herbacianej. 100 bambusowych wąsów pozwala uzyskać tzw. jaspisowy mus czyli idealną warstwę pianki.
Co wyróżnia miotełkę Chasen Moya?
- Miotełka, zwana także pędzelkiem, jest wykonana ręcznie z jednego kawałka jasnej odmiany bambusa.
- Precyzyjne nacięcia tworzą elastyczne wąsy, które w dolnej części są delikatnie wygięte a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką.
- Umożliwia idealne spienienie herbaty dzięki dużej liczbie elastycznych bambusowych wąsów.
- Najlepiej sprawdzi się z czarką do przygotowywania i picia matchy.
Moya Chasen to niezbędne narzędzie dla miłośników matchy, które łączy tradycję z funkcjonalnością, zapewniając perfekcyjne spienienie herbaty.
Jak ubijać matchę miotełką Chasen?
- Zanurz miotełkę chasen w gorącej wodzie na kilka sekund, aby zmiękczyć wąsy.
- Delikatnie mieszaj matchę z wodą, przesuwając wąsy po dnie czarki.
- Przenieś chasen bliżej powierzchni i wykonuj szybkie ruchy w kształcie litery W lub M przez 10–20 sekund, pracując nadgarstkiem.
- Na powierzchni powinna pojawić się cienka warstwa piany – tzw. jaspisowy mus.
- Po użyciu opłucz miotełkę wodą i przechowuj ją na podstawce naoshi, aby zapobiec wysychaniu i uszkodzeniom.
Ostrzeżenia
- Nie należy myć w zmywarce.
- Po użyciu nie przechowywać chasenu w kartonowym opakowaniu.
Dodatkowe informacje
- Kraj pochodzenia: Japonia.
- Certyfikat ekologiczny japońskiej jednostki certyfikującej JONA oraz polski certyfikat AgroBioTest.
- Chasen kurczy się przy wysychaniu, staje się wtedy kruchy i podatny na uszkodzenia dlatego warto przechowywać go na specjalnej podstawce naoshi.
Producent
Moya Europe
ul. Karłowicza 9a
02-501 Warszawa