Lapacho: charakterystyka rośliny
Lapacho to inaczej także pau d'arco, ipe roxo, taheebo lub tahuari – wszystkie te określenia są związane bezpośrednio z drzewem, którego kora służy do produkcji naparu. Drzewo to rośnie głównie w lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Z wewnętrznej kory drzewa uzyskuje się susz, który jest następnie wykorzystywany do wytworzenia naparu. Indianie darzyli lapacho (rozumiane jako drzewo) ogromnym szacunkiem, ponieważ jego kora była dla nich jednym z najważniejszych znanych im środków medycznych. Stosowali ją do leczenia różnorodnych dolegliwości.
Lapacho: w jakich postaciach?
Lapacho jest sprzedawane w Polsce pod różnymi postaciami. Można kupić zarówno lapacho w kapsułkach, jak i ekstrakt czy susz, z którego można zaparzyć herbatę. Zarówno kapsułki jak i ekstrakt wykazują takie samo działanie jak napar lapacho. Dawkować należy je zgodnie z informacją dołączoną do ulotki lub zawartą na opakowaniu.