Len mielony od Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich to suplement diety, oparty na jednym składniku – odtłuszczonych brązowych nasionach lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.). Mielone nasiona lnu mogą stanowić wartościowe źródło błonnika i białka w codziennej, zrównoważonej diecie. Co istotne, mielony len zawiera 4-krotnie mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lnu, dzięki czemu jest prawie 3-krotnie mniej kaloryczny i pozbawiony oleistego posmaku.
Nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.) zwane potocznie siemieniem lnianym, są tradycyjnie stosowane w celu wsparcia prawidłowego trawienia. Dodatkowo len naturalnie wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała. Natomiast lignany obecne w siemieniu lnianym przyczyniają się do utrzymania prawidłowej pracy jelit i wspierają prawidłowe funkcjonowanie żołądka i układu trawiennego.
Len ułatwia trawienie, pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
1 łyżeczkę Inu mielonego (4 g) zalać około 1/2 szklanki gorącej wody, po czym odstawić na kilka minut kilkakrotnie mieszając do zgęstnienia kleiku. Spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej 1/2-1 godziny przed posiłkiem. Smak kleiku można urozmaicić w zależności od upodobań i zaleceń dietetycznych np. dodatkiem mleka, soków, lekkiego rosołu, płatków śniadaniowych, miodu, lekko posolić lub posłodzić. Korzystny jest dodatek produktów mlecznych, które idealnie uzupełniają kompozycję aminokwasów lnu.
Odtłuszczone nasiona lnu (Linum usitatissimum L.) 100%.
2 łyżeczki (8 g) produktu zawierają:
3 łyżeczki (12 g) produktu zawierają:
400 g (200 g + 200 g)
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Państwowy Instytur Badawczy
ul. Wojska Polskiego 71B
60-630 Poznań