Len mielony zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, białko, lignany. Błonnik Inu mielonego zawiera około 30% łatwo pęczniejący, żelujących w wodzie śluzów. W strukturę błonnika lnianego wkomponowane są lignany. Białko Inu jest lekkostrawne i bogate w aminokwasy egzogenne. Len mielony zawiera 4-krotnie mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lnu, dzięki czemu jest prawie 3-krotnie mniej kaloryczny i pozbawiony oleistego posmaku.
Len ułatwia trawienie, pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
1 łyżeczkę Inu mielonego (4) zalać około 1/2 szklanki gorącej wody, po czym odstawić na kilka minut kilkakrotnie mieszając do zgęstnienia kleiku. Spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej 1/2-1 godziny przed posiłkiem. Smak kleiku można urozmaicić w zależności od upodobań i zaleceń dietetycznych np. dodatkiem mleka, soków, lekkiego rosołu, płatków śniadaniowych, miodu, lekko posolić lub posłodzić. Korzystny jest dodatek produktów mlecznych, które idealnie uzupełniają kompozycję aminokwasów lnu.
Odtłuszczone nasiona lnu.
2 łyżeczki (8g) zawierają:
-wartość energetyczna 108,2kJ/26kcal,
-białko 3,20g, węglowodany 0,24g, tłuszcz 0,72g, błonnik pokarmowy 2,88g (w tym: błonnik rozpuszczalny 0,86g, błonnik nierozpuszczalny 2,02g),
lignany 90mg, sól 0,010g.
3 łyżeczki (12g) zawierają:
-wartość energetyczna 162,3kJ/39kcal,
-białko 4,80g, węglowodany 0,36g, tłuszcz 1,08g, błonnik pokarmowy 4,32g (w tym: błonnik rozpuszczalny 1,29g, błonnik nierozpuszczalny 3,03g),
lignany 135mg, sól 0,015g.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Produkt może zawierać płatki owsiane i migdały.
Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
INSTYTUT WŁÓKIEN NATURALNYCH
I ROŚLIN ZIELARSKICH,
ul. Wojska Polskiego 71B,
60-630 Poznań.